Allergia

Allergia

Kölcsönhatás más emberekkel
az allergia egy krónikus betegség, amelyet az immunrendszer helytelen, nem kívánt és váratlan reakciója okoz olyan anyagoknak való kitettséggel szemben, amelyek általában nem okoznak betegséget vagy kárt az emberi szervezetben, például élelmiszer , gyógyszerek, növényi pollen, rovarméreg stb

Ezekre az anyagokra allergiás reakció lép fel, amikor érintkezésbe kerülnek a test különböző szöveteivel, és gyakran tüneteket okoznak ezekben a szövetekben (például a bőrön, az emésztőrendszeren, a légzőrendszeren stb.)

Az allergiás reakció mechanizmusa

Az immunrendszer az emberi test egyik védelmi rendszere, fő célja a külső betolakodók, például baktériumok és vírusok “elleni küzdelem”.

Allergiás betegeknél az immunrendszer behatoló idegen anyagot (érzékeny) észlel, és (egyedi) antitestek, például aminoglobulin e előállításával reagál rá.ezek az antitestek aktiválják az immunrendszer különböző sejtjeit, különösen a hízósejteket. Ez okozza, hogy kiválasztják a különböző anyagok (mint például a hisztamin, leukotriének, citokinek), amelyek serkentik az allergiás reakció.
Az E típusú antitestek egy adott allergiára jellemzőek, így egyes betegek allergiásak például az olajfa porzókra, míg mások érzékenyek a macskaszőrre, a tejre vagy a tojásra stb.

Az allergiás reakció különböző tüneteket okozhat. Például, expozíció allergének a felső légutakban okoz orrfolyás, tüsszögés, könnyező szem és viszketés az arcon és a torokban, alsó légúti károsodás okoz asztmás rohamok, bőrkárosodás okoz kiütések és viszketés, és károsítja az emésztőrendszert. hasi fájdalmat okoz, károsítja a szívet és az ereket. Allergiás reakciókat okoz

Az allergiás betegségek terjedése Izraelben

A leggyakoribb allergiák az orrfolyás, az asztma, az atópiás dermatitis, valamint az élelmiszerekre, gyógyszerekre és rovarméregre adott allergiás reakciók.

Az izraeli lakosság mintegy 25-40% – a allergiás betegségben szenved, amelynek prevalenciája az elmúlt évtizedekben nőtt

Allergiás betegségek

Allergiás betegségek
 • Allergiás rhinitis, amely egy olyan betegség, amelyet erős tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, viszkető torok jellemez, valamint számos betegben viszketés és szemvörösség (allergiás kötőhártya-gyulladás).
  A több évszakos allergiás rhinitis okai (amelyek egész évben előfordulnak) gyakran háztartási allergének, például házi poratkák (ebben az esetben az allergén a kullancsok által felszabaduló fehérje), penészpórák vagy nyálban felszabaduló allergének. vagy a macskák vagy kutyák faggyúmirigyeiben.
  Ezzel szemben a gabonafélék szezonális allergiája.A fa pollen, gyomok vagy gyomok csak akkor okoznak tüneteket, amikor a növények virágoznak. A szezonális allergiák, amelyeket gyakran szénanáthának neveznek, általában tavasszal fordulnak elő (amikor olajfák vagy pekándió virágzik) vagy ősszel (amikor zsálya és más növények virágoznak).
 • Az allergiás kötőhártya-gyulladás olyan allergia, amely a szem vagy a szemhéjak könnyezésének, vörösségének, viszketésének nyilvánul meg, amelyet gyakran allergiás orrfolyás kísér.
  A kötőhártya-gyulladás fő okai a fa pollen, gyomok, gyomok vagy házi poratkák.
 • Asztma (bronchiális asztma) – az allergiás asztma tünetei (légszomj, köhögés, fulladás érzése) a légutak gyulladása következtében jelentkeznek. A gyulladt légutak vízzáróbbá válnak, ami megnehezíti a lélegzést.
  Allergiás embereknél az allergének belélegzése allergiás gyulladást okozhat a légutakban, míg az allergiás reakció kezelése és megelőzése megelőzheti és / vagy javíthatja az asztma tüneteit.
  Az asztmások mintegy 70% – a szenved ebben a betegségben, mert allergiásak, fele pedig allergiás rhinitisben is szenved. Gyermekeknél a felnőttekhez képest az allergia az asztma gyakori oka-a gyermekeknél 90%, míg a felnőtteknél 50%.
  Az asztma tünetei a légutak gyulladása következtében jelentkeznek. A gyulladt légutak vízzáróbbá és keskenyebbé válnak, ami megnehezíti a légzést.
  Allergiás betegek esetében az allergének belélegzése allergiás gyulladást okozhat a légutakban, míg az allergiás reakció kezelése és megelőzése megelőzheti és / vagy javíthatja az asztma tüneteit.
 • Atópiás dermatitis (atópiás ekcéma) egy
  betegség is nevezik bőr asztma.
  A dermatitisz általában exacerbációkban és váltakozó előnyökben nyilvánul meg. Az atópiás ekcéma kitörését viszkető, száraz bőr jellemzi, melyet vörös kiütés kísér. Néha gyengéd mérlegek vagy megvastagodott bőr található a gyulladt területeken.
  Ez a betegség gyakoribb a csecsemőkorban és a korai gyermekkorban.
  A tipikus kiütés jelenik meg a különböző területeken, attól függően, hogy a beteg életkorától, míg a gyermek-serdülőkorban kiütés fordul elő elsősorban a könyök és a térd mögött, és a felnőttek úgy tűnik, a karok, a nyak,stb
  Atópiás dermatitis csecsemők általában az első tünete az atópiás március, amely magában foglalja egy sor allergiás betegségek, amelyek felmerülnek az azonos személy, valamint az atópiás dermatitis, élelmiszer-allergia, allergiás nátha, asztma.
  Urticaria (urticaria, csalánkiütés)
  Ez egy viszkető kiütés, amelyet vörös kiütések jellemeznek, amelyek a test különböző részeinek felületén megjelenő ödéma középpontjával rendelkeznek.
  A kiütés nagyon viszkető, a sérülések általában spontán eltűnnek néhány órán belül, időszakosan megjelennek más helyeken, elszíneződés vagy hegesedés nélkül a bőr felületén.
  A betegek 40% – ánál fellépő kiütést a bőr alatti duzzanat (angioödéma) kíséri, amely általában az ajkakat, a kezeket, a szemhéjakat stb.
  Az Urticaria akut betegségként (több óra, nap, legfeljebb hat hétig) nyilvánulhat meg. Ezekben az esetekben szisztémás / bőr allergiás reakció léphet fel.
  Másrészt a krónikus urticaria legalább 6 hétig tart, súlyos esetekben hónapokig vagy évekig tarthat. A krónikus betegség a legtöbb esetben nem az allergiás reakció megnyilvánulása, hanem az immunválasz eredménye, amely a hízósejtek aktiválódását és a hisztamin felszabadulását okozza.
 • Élelmiszer-allergia.Allergia jellemzi a gyors, gyakran életveszélyes allergiás reakció (allergiás reakciók) a különböző típusú élelmiszerek.
  Általános élelmiszerek, amelyek allergiás reakciót okoznak: tej, tojás, hal, kagyló, puhatestűek, dió (mandula, Brazil dió, kesudió, gesztenye, mogyoró, makadámia, pekándió, fenyőmag, pisztácia, angol dió) pisztácia dió, búza, rozs hajtások, árpa, szója és szezám, beleértve a hibrideket.
  Az élelmiszerallergiák prevalenciája világszerte növekszik: a csecsemők és az óvodáskorú gyermekek becsült prevalenciája 3-5%, az iskolások körében pedig 1-2%. Néhány ilyen gyermek továbbra is szenved a különböző élelmiszer – / élelmiszer-allergia is a pubertás.
  Hangsúlyozni kell, hogy az élelmiszer-allergiás betegeknél életveszélyes tünetek (allergiás reakciók ) alakulhatnak ki, miután kis mennyiségű ételt kaptak. Az étkezés életveszélyes reakciójának egyik fő kockázati tényezője az asztma.
 • Gyógyszerallergiák a nyugati világban a betegségek és halálok vezető okai a mellékhatások, beleértve az ezekre a gyógyszerekre adott allergiás reakciókat is. A kábítószer-allergia az allergiás reakciók leggyakoribb tényezője . Ugyanazzal a termékkel (néha egy másik “ugyanabból a családból” származó termékkel) érintkezve életveszélyes lehet.
  Ma, azáltal, hogy a diagnózis egy allergia klinika, akkor erősítse meg a jelenlétét allergia gyógyszerek megelőzésére súlyos allergiás reakció.
  Ezzel szemben a gyógyszerallergiák téves diagnózisa nagyon gyakori, ezért a betegek nem képesek megfelelő kezelést kapni betegségükre. Az alternatív gyógyszerek alkalmazása az érzékelt gyógyszerérzékenység miatt kevésbé hatékony és drágább alternatív gyógyszerek alkalmazásához vezethet. Ezért nagyon fontos a gyógyszerallergia pontos diagnózisa.
  Meg kell jegyezni, hogy szokatlan esetekben a kezelésre érzékeny beteg felajánlhatja a szükséges kezelést (például rosszindulatú daganatok kemoterápiáját vagy nem alternatív antibiotikumos kezelést). Ehhez felkéri az allergológusokat, hogy végezzenek egy érzékenységcsökkentésnek nevezett terápiás eljárást.
  További érzékenység
 • Vannak más típusú allergiák is, amelyek széles körben elterjedtek Izraelben, például allergiás Lars Deborina . Ezt az életveszélyes allergiát allergiás vakcinával (immun) lehet kezelni, amely védelmet nyújt az ismételt harapások -99% – os allergiás reakciójával szemben.
 • Egy másik típusú allergia, amely komolyan befolyásolja az életminőséget Altalena, az allergiás érintkezés bőrének gyulladása . Ez egy viszkető dermatitis eczematous kiütéssel, amely idegen tárgyakkal (például nikkel, kozmetikumok, latex, kesztyű stb.)). Egy adott anyagra érzékeny betegek pontos diagnózisa megakadályozza az expozíciót és gyógyítja a bőr tüneteit

Allergia diagnózisa

Az allergiás betegségek kimutatását az allergiás betegségek, valamint a klinikai immunológia szakemberei végzik, amelyek az immunrendszer különböző betegségeinek kezelésére szakosodtak

Az érzékenység finomítása magában foglalja

Részletes információkat kaphat a vizsgált személy tüneteiről
Fizikai vizsgálat
Az allergiás bőrvizsgálatok vagy vérvizsgálatok célja annak meghatározása, hogy melyik anyag okozza az allergiát.
Bizonyos esetekben speciális ellenőrző vizsgálatokra van szükség a feltételezett allergia megerősítéséhez vagy kizárásához. A speciális kontrollvizsgálatok olyan diagnosztikai eljárás, amelyben a beteg olyan anyagnak van kitéve, amelyre gyanítható, hogy allergiás. Ez az eljárás kockázattal jár, ezért fokozatosan és gondosan ellenőrizni kell az allergiás klinikákon, amelyek a reakciók diagnosztizálására és kezelésére szakosodtak

Allergia kezelés

Az allergiák okainak diagnosztizálása után kiválaszthatja a megfelelő kezelést minden beteg számára

Allergia kezelés magában foglalja

 • A további expozíció megelőzésére vonatkozó utasítások
 • Orvosi kezelés . Ezt a kezelést szükség szerint (csak a tünetek megjelenésekor) vagy folyamatosan (a betegség súlyosságától és az allergológus értékelésétől függően) biztosítják.
 • A betegség tüneteinek enyhítésére szolgáló orvosi kezelés mellett ma biológiai és kémiai kezelések is vannak, amelyek célja az immunrendszer befolyásolása és a betegséghez vezető folyamat leállítása.
 • Immunkezelés-érzékenység elleni védőoltások (orrfolyás, allergia, asztma, méhcsípés allergia), amelyek csökkenthetik az allergiás érzékenységet

Az allergiák megfelelő diagnosztizálása és kezelése jelentősen javíthatja a betegek életminőségét, sőt a gyógyulást is.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *